Water van goede kwaliteit
Waterbehandeling

Zwemmen in je eigen zwembad, een geweldig gevoel. Toch is het prettig als je weet dat je zwemwater van goede kwaliteit is. Een helder bad is niet per se een gezond bad. Maar wat doe je met de waterkwaliteit die je niet direct kunt zien? Hoe controleer je de aanwezigheid van desinfecterende stoffen, zoals chloor? Of de zuurgraad?

Bij Aquasfeer bieden we verschillende mogelijkheden aan om de waterkwaliteit op niveau te houden. Met filterinstallaties waarbij je handmatig de kwaliteit bewaakt tot en met volledig geautomatiseerde filtratie en kwaliteitsbewaking. Daarvoor vertrouwen we op twee type filtratiesystemen. Het ene systeem is gebaseerd op chloortoevoeging en pH (zuurgraad) -dosering het andere systeem is gebaseerd op elektrolyse en hydrolyse.

Met dit laatste systeem ben je verzekerd van een nagenoeg chloorloos en uitermate onderhoudsvriendelijk zwembad. Uiteraard zijn er naast de door ons geadviseerde mogelijkheden voor desinfectie nog diverse andere mogelijkheden waarover we je graag nader informeren.

Chloor- en pH-dosering

De automatische chloor- en pH-regeling is een veel gebruikte manier van waterbehandeling. De chloor- en pH regeling kan ook eenvoudig achteraf worden ingebouwd. Water uit de zwembadinstallatie wordt afgetapt en door een meetblok geleid. Met twee elektrodes wordt de Rx- en pH -waarde gemeten. Afhankelijk van de ingestelde waarden wordt via twee pompjes de benodigde zwavelzuur en/of chloor aan het zwemwater toegevoegd. Een automatische chloor- en pH -regeling zorgt er voor dat het zwemwater altijd pico bello in orde is. Ook als je op vakantie gaat of erg druk bent met andere zaken dan het zwembad.

Het perfecte geautomatiseerde AQS Chloor en pH doseringssysteem.

  • Compact design
    ”all-in-one” design waarvan de topkwaliteit meetsondes alsook de doseerpompjes geïntegreerd zijn in het systeem
  • Topkwaliteit meetsondes van Zwitsere makelijk, voor een lange levensduur en betrouwbare meting
  • Makkelijke installatie
    Voor nieuwe of bestaande zwembaden
  • Duurzame peristaltische pompjes
    Kwaliteitsvolle pompjes die weinig onderhoud vereisen
  • Elektronische debietmeter
    Stopt met doseren als er geen debiet wordt gedetecteerd
  • Geavanceerde veiligheidseigenschappen
    Zorgt ervoor dat er geen overdosering kan plaatsvinden van chemicaliën: communicatie tussen (te snelle) dosering van pH, maximale dosering van chloor, dosering per uur, etc.
  • Optimale waterkwaliteit met een minimum aan chloor

Oxilife Elektrolyse & Hydrolyse systeem

Bij Aquasfeer kiezen we voor de bewezen kwaliteit van Oxilife als het gaat om elektrolyse waterbehandeling. Het Oxilife systeem van Sugar Valley is het summum onder waterbehandelingstechniek. Hydrolyse splitst watermoleculen (H2O) in H en O atomen waarbij vrije radicalen ontstaan. Deze vrije radicalen vormen oxidanten die krachtiger zijn dan chloor: OH-, O , O3, H2O2 en O2. Het voordeel hiervan is dat deze radicalen binnen seconden desinfecteren en dan weer terugvallen in water; er worden dus geen schadelijke bijproducten geproduceerd zoals bij chloor. Naast deze vrije radicalen wordt er een klein beetje natriumhypochloriet gemaakt om een residu werking in het zwembad te garanderen. Hiervoor is maximaal slechts 1,0 gram zout per liter nodig.

Wil je dit systeem met eigen ogen komen bewonderen? Bij Aquasfeer zwembaden hebben wij een zwembad met een Oxilife opstelling draaien.

  • Chemie-arm water, nagenoeg chloorloos
  • Milieuvriendelijk
  • Duurzaam
  • Schoon, veilig en dus gezond water
  • Weinig onderhoud

Zoutelektrolyse

Bij desinfectie van zwemwater wordt vaak chloor gebruikt. Chloor is namelijk een erg effectief middel bij bestrijding van bacteriën en algen. Toch komt desinfectie met het chemische chloor met een aantal nadelen. Zo moet je regelmatig het chloorgehalte controleren en kan gebonden chloor voor sommige mensen irritatie creëren in ogen, oren en/of luchtwegen.

Een manier van desinfectie waarbij deze problemen zich vrijwel niet voordoen is het gebruik van zoutelektrolyse. Met deze techniek heb je vrijwel geen omkijken naar de desinfectie van het zwemwater. In plaats van Chloor wordt zout toegevoegd aan het zwemwater. Dit zout wordt met behulp van een zoutelektrolyse apparaat omgezet naar natuurlijk chloor.

In de zoutelektrolyse-cel wordt met een lage spanning zout (Natrium Chloride) omgezet in Chloor. Dit desinfecteert vervolgens het zwemwater. Wanneer het chloor is uitgewerkt wordt het in de elektrolyse-cel weer terug omgezet naar zout. Met een zoutelektrolyse systeem heb je dus een gesloten desinfecterend systeem gezien het zoutniveau altijd hetzelfde blijft, zelfs verdamping heeft geen invloed op het zoutgehalte. Slechts af en toe moet (beperkt) zout worden bijgevoegd dat verloren is gegaan bij het backwashen (schoonmaken) van uw filtervat.

Als opstart heeft een zwembad met een zoutelektrolyse-cel ongeveer 40kg per 10m³ zout nodig. Voor optimale werking moet het zoutgehalte tussen de 2500 en de 4000 ppm (pars per million) zout zitten.

Een goede zoutelektrolyse-module geeft zelf altijd handig weer hoeveel zout er in het zwembad zit en wat de rx en Ph waarde is. Hierdoor hoef je geen externe metingen te verrichten. Het zoutgehalte dat nodig is voor de beste desinfectie is zo laag dat het water nauwelijks een zoute smaak heeft.

Een zoutwatersysteem kan ook op reeds bestaande zwembaden worden toegevoegd.

Interesse?

Wil jij ook genieten van de luxe van een eigen zwembad in je tuin?

Menu