Filtratie

Een zwembad kan niet zonder een goed circulatie en filtratiesysteem. Zelfs de meest eenvoudige zwembaden hebben zo’n systeem nodig. Bij de keuze van een geschikte pomp en filtervat komen een aantal dingen kijken.

 Zwembadpomp

De keuze van een zwembadpomp hangt ten eerste af van de grootte van het zwembad. Een groter zwembad heeft een pomp nodig met een hogere capaciteit zodat het toch nog in korte tijd al het water kan rondcirculeren. De regel hierbij is dat de capaciteit van de pomp minimaal één vierde van de inhoud van je zwembad is. Zo is een pomp van 13m³ maximaal geschikt voor een zwembad met een inhoud van 52m³.

Wanneer je extra’s aan je zwembad hebt zoals bijvoorbeeld EPDM solarmatten dan heb je een nog sterkere pomp nodig om het water geheel rond te kunnen pompen.

Naast de capaciteit van de zwembadpomp zijn zwembadpompen ook in verschillende modellen beschikbaar. Zo zijn er pompen die erg energiezuinig zijn, pompen die extreem stil zijn of pompen met uitgebreide programma’s.

Filtervat

Naast een pomp komt altijd een filtervat te staan. Dit is een groot vat gevuld met een filtermedium als zand (of glas/parels) waardoor het zwembadwater wordt gepompt. Het filtermedium zuivert het zwemwater. Zo vangt het haren, huidschilfers en kleiner vuil op en zorgt het voor schoon helder zwemwater.

De grootte van het vat hangt net zoals de pomp af van de inhoud van je zwembad. De levensduur van een filtervat is vaak erg hoog. Sommige vaten komen zelfs met 20 jaar garantie.

Interesse?

Wil jij ook genieten van de luxe van een eigen zwembad in je tuin?