Advies & onderhoud op maat
Onderhoud

Onderhoud van je zwembad. Niet per se het leukste onderwerp. Toch is het belangrijk dat je aandacht hebt voor het wel en wee van je zwembad. Immers is het belangrijk dat je, na aanleg van je zwembad, jarenlang kunt genieten van het plezier dat een zwembad levert.

Bij Aquasfeer delen we graag onze kennis met je. Over de wijze waarop je zo goed mogelijk het onderhoud kunt uitvoeren, maar ook met tips en adviezen die bijdragen aan jarenlang zwemplezier.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onderhoud

De temperatuur loopt op en de zwemkriebels worden weer voelbaar. Tijd om je zwembad zomerklaar te maken. Allereerst kijk je of het water erg vervuild is geraakt tijdens de winter. Is dit het geval maak het dan schoon. Verwijder eventueel een deel van het water. Met lauw water en een borstel verwijder je vuil en afzetting. Grof vuil kun je het beste van de bodem halen met een dieptenet en/of speciale bodemzuiger. Een eventuele vetrand op de liner of folie neem je weg met een speciale linerreiniger. Is het bad helemaal schoon dan kun je het (bij)vullen met leidingwater. Vervolgens maak je de filterinstallatie klaar voor gebruik. De filterinstallatie laat je continue lopen totdat het water weer helder is. Controleer leidingen, ontluchters en draai de aftapkraan weer dicht. Vervolgens neem je de zwembadverwarming weer in bedrijf. Reinig het winter afdekzeil en laat het vervolgens goed drogen alvorens je het opbergt.

Zomeronderhoud

Nu is het tijd om het zwemwater te controleren en indien nodig te behandelen.  Hiervoor hebben we speciale testsets beschikbaar waarmee je snel inzicht hebt in de verschillende waarden. Indien nodig zout of andere producten toevoegen voor het bereiken van een goede waterkwaliteit. Indien alle waardes op het juiste niveau zijn is het water zwemklaar.

Mocht je het zomerklaar maken van het zwembad toch liever aan ons overlaten dan kan dat. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Winteronderhoud

Die paar warme, nazomerse dagen pikken we natuurlijk nog even mee en dan is het tijd om het zwembad winterklaar te maken. Met onze tips is dat zo gebeurd.

Controleer de waterkwaliteit

Maak het bad pas winterklaar als de watertemperatuur onder de 14° C is gekomen. Houdt het bad ook de laatste weken van het seizoen goed bij, het voorkomt een boel extra werk. Test het water en breng het zo nodig weer in balans. Loop het bad en de technische installatie nog eens goed na om te controleren of alles nog goed werkt en dat er geen lekkages zijn. Maak vervolgens het bad schoon. Verwijder alle bladeren van de bodem en maak de waterlijn schoon met speciale liner reiniger. Zorg er ook voor dat de waterkwaliteit goed is, dus helder en schoon.

Bereid de techniekinstallatie voor

Het spreekt voor zich dat de zwembadinstallatie vorstvrij gemaakt moet worden. Pomp het zwembad leeg tot onder de (bovenste) inspuiters en skimmers. Tijdens het legen van het zwembad kun je het best de filter op “Backwash”te zetten zodat tegelijkertijd de filter wordt schoongemaakt.  Zet vervolgens de pomp op de normale filterstand zodat er zo min mogelijk water in de leidingen achterblijft.

Tap vervolgens het filtervat en de pomp af en zet de 6 weg klep op de stand “WINTER of GESLOTEN”. Vervang filterzand dat ouder is dan 5 jaar. Schroef de eventueel gemonteerde drukmeter los. Tap ook het verwarmingssysteem af. Zet, indien mogelijk, de pomp en filter in een vorstvrije ruimte. Indien dit niet mogelijk is, bedek dan filter en pomp met isolatiemateriaal.

Dek het zwembad af

Voeg overwinteringsvloeistof toe aan het zwembadwater. In de loop van de winter kan het bad weer vol lopen door regenwater of sneeuw. Met rubberen stop in de inspuiters voorkom je dit probleem. Zorg ook voor bescherming van de skimmers door bijvoorbeeld een gizzmo in de skimmers te plaatsen.

Om het bad optimaal tegen vorstschade te beschermen plaats je diagonaal winterdrijvers in het bad teneinde vorstschade aan wanden en folie voorkomen.

Dek vervolgens het bad af middels een LICHT DICHT winterzeil. Zo voorkom je algvorming gedurende de winter. Het zwembad is nu winterklaar en mag gerust dichtvriezen. Sla ijs nooit stuk. Het kan uw bad beschadigen.

Als je bovenstaande tips opvolgt garanderen wij je straks in het voorjaar een schoon, helder zwembad waardoor ook het ZOMER KLAAR maken kinderspel is.

Mocht je het winterklaar maken toch liever aan ons overlaten, dan kan dat.

Reiniging

Als je zwembad een winterpauze heeft gehad, vraagt de opstart om extra aandacht. Eén van de werkzaamheden van het zomerklaar maken is de goede reiniging van je zwembad. Daarvoor kun je gebruik maken van een aantal middelen. Het is wel van belang dat je de juiste hoeveelheden middelen inzet. Daarbij geven we je graag advies.

Interesse?

Is je zwembad toe aan een onderhoudsbeurt?

Menu